Hvor er hun smuk

bella-1

Folkedomstolen kan være nådesløs og når man tager dens regler til sig som sine egne, gør man skade på sig selv.

Min ældste søn havde ændret sig. Ikke til det gode. Han var indelukket. Mut. Trist og meget kort for hovedet. Aldrig ubehagelig for sådan er han ikke. Mange ville afskrive det som ‘typisk teenager’, men det er ikke noget vi mærker til herhjemme. Vi har en klar forventning om åbenhed og inkluderende snak og det er også hvad vi plejer at opleve. Ændringen havde stået på over måneder og jeg mærkede, at det havde med Bella (hans hund) at gøre.

Flemming og jeg har længe mærket, at Bella ikke fortsat skulle være en del af vores familie, men eftersom Bella er ældstens hund, har det ikke været noget vi bare kunne reagere på. Når man er i en familie eller en anden konstellation, der involverer andre mennesker, må man nogle gange vente på hinanden. Eller sådan ser det ud. Jeg ved, at Flemming og jeg også havde en aktie eller to i ventetiden.

Jeg valgte, at have en samtale med sønnen om Bella og hans tanker for hende. Han fortalte, at han havde det godt med hende, var glad for hende og ikke havde nogle tanker på, ikke at have hende mere. Det var ikke, hvad jeg mærkede. Jeg mærkede, at han var glad for hende, men at den dominerende følelse omkring hende var skyld. Skyld over, ikke at være der nok for hende, gå nok med hende og stimulere hende nok. Faktisk skyld, hver eneste gang han så hende og også når han så mig, for det var jo mig, der tog over, der hvor han slap.

Jeg fortalte ham, at det jeg oplevede var, at han var tynget af skyldfølelse – mere end han var i stand til at mærke lige nu – og at den lettelse han ville opleve, hvis han gav slip på hende ville være enorm.

Det faldt ikke i god jord; ‘Det kan man ikke…..man kan ikke bare anskaffe sig en hund, for så at give den videre, når det ikke længere føles rigtig’. ‘Det må man ikke’. Drengen have opstillet regler for, hvad han måtte og ikke måtte. Regler han i øvrigt deler med mange. Og han var bange for at blive dømt. Han havde med andre ord skabt et fængsel for sig selv med sine regler.

Vi talte videre om det og jeg sagde bl.a. at hvis han virkelig mente den regel så betød det, at den næste kæreste han fik skulle han beholde for livet (her ved jeg godt at nogle vil sige, at der er forskel – nuancer – men det er der ikke). Også selv om forholdet ikke længere føltes rigtig. Også selv om det ville være det bedste for både ham og hende at gå fra hinanden. I forbindelse med arbejde ville det betyde, at han skulle blive i samme job selv om…..for når han havde sagt A må man jo også sige B!

Altså man må ikke skifte mening, hvis et andet levende væsen er involveret.

Han gik op på sit værelse. 10 min senere lugtede der brændt. Jeg fik oplevelsen af, at ‘alt er vel’, men en hvis forældreansvarlighed fik mig alligevel op af trappen. Spurgte forsigtigt, ‘alt vel?’. Ja, svarede han. ‘Jeg havde bare brug for, at skrive noget ned og derefter brænde det ud af vinduet’. Jeg blinkede lidt nervøst med øjnene og sendte en tanke til stråtaget!!!!

Herefter var hans humør forandret. Han var atter den muntre, udadvendte, strålende og humoristiske dreng, jeg kender og elsker. Han var fri af sit fængsel.

Annoncen i den Blå Avis blev besvaret efter 4 minutter. En mand, der bare gentog ‘hvor er hun smuk, hvor er hun smuk’. Han kom fra Nordjylland og hentede hende dagen efter. Fortalte, at han boede sammen med sin voksne datter, der havde det svært. At hun havde været misbruger og havde skabt gæld. At mændene bag gælden havde tvunget hende til prostitution og at hun nu havde brug for ro, tryghed og stabilitet. Deres hund gennem 16 år var død for 3 måneder siden og de havde BRUG for en ny hund: Bella.

bella-1-3

Så nu er Bella ‘terapihund’ i Nordjylland og løber nu på nordjyske strande.

Da han hentede hende anstrengte jeg mig på det kraftigste for ikke at græde. Det var det HELT RIGTIGE for alle parter, men stadig vemodigt. Da han var kørt brød jeg sammen og blev trøstet på fineste vis af ældsten.

Jeg havde bedt om, ikke at have denne fysiske reaktion og havde fået svaret: ‘Du gør det rigtige, kroppen har en reaktion og derefter høster du gevinsten. Det er sådan det er. Det er det, du nu lærer dine børn. Din gråd er en vigtig del af lektionen. Du skal vise dem, hvordan man gør’.

Og det gør jeg så.

katjamariaunderskrift

 

 

 

0 Comments
Previous Post
IMG_1018
Next Post
10917785_10152981883544831_4115141922145388418_o